(2023)
Réka Lőrincz, Dorottya Vékony
6 May - 3 June 2023  
Réka Lőrincz and Dorottya Vékony exhibition, "Everything is more than meets the mind ", at Torula brings together works across photography, video, sculpture, and installation that explore themes of collective care, productivity, birth, potential, and alternative systems of value. The exhibition presents an intimate dialogue between the artists' personal perspectives, which are informed by their respective engagements with communities. 
Vékony's research on fertility and reproductive rights has led her to collaborate with various groups of women, delving into lasting taboos surrounding non-traditional family structures and childbearing practices, infertility, miscarriage, and abortion. Her work examines ways of processing possible traumas within communities of mutual acceptance and care. Meanwhile, Lőrincz’s work as a professional energetic healer fuels her conceptually-driven practice, which explores the relationship between contemporary society's fixation on productivity, the concept of potential, and the moment of birth.
Together, Lőrincz and Vékony's works showcase alternative forms of care and interrelation, inviting viewers to engage with this framework as a different way of shaping collective and individual consciousness, and to constantly question its limits and possibilities. 

Curated by Sonja Teszler

Lőrincz Réka és Vékony Dorottya kiállítása a Torulában olyan alkotásokat mutat be, amelyek a kollektív gondoskodás, a produktivitás, a születés, a személyes kiteljesedés lehetőségei és az alternatív értékrendszerek témáit tárják fel.
A kiállítás egy bensőséges párbeszédbe, a művészek személyes perspektíváiba enged betekintést, melyet különféle közösségekkel való kapcsolataik formáltak. Látogatóként olyan fogalmak elfeledett jelentését fedezhetjük fel ismét, mint az érték, a tudás, a gondoskodás, vagy a közösség.
Lőrincz Réka képzőművészettel, valamint energetikai gyógyítással is foglalkozik. Munkái az emberi lét olyan univerzális témáit vizsgálják, mint a teremtés, a létezés, a hasznosság, és a különböző tudatállapotok működései. Kísérletezik a nem-lineáris gondolkodásmód adta lehetőségekkel, és a különböző médiumokat a lehető legszabadabb módon használja önkifejezésre.
Vékony Dorottya munkáiban a női testtel foglalkozik különböző személyes és társadalmi kérdések mentén. Legfőbb eszköze a fotográfia, de gyakran használ performatív elemeket, melyeket az állóképbe sűrítés vagy újrajátszás eszközeivel valósít meg. Az elmúlt években intenzíven foglalkozik a termékenység és a reproduktív jogok kérdéskörével.
Kurátor: Teszler Sonja
Back to Top